uitnodiging opening expositie Ambivalent van Jonaske

Persbericht Galerie Kunstig

In september 2019 exposeert Jonaske de Ruiter met collages en foto’s in Galerie Kunstig aan de Noordstraat 113 te Tilburg.

De opening van deze expositie ‘Ambivalent’  is op zondag 1 september om 15.00 uur in aanwezigheid van Jonaske. De opening wordt verricht door Maria van Ewijk, beeldend kunstenares, en Wietse Hummel, dichter en voormalig stadsdichter van Harderwijk. Wietse Hummel heeft een serie nieuwe gedichten gemaakt met de persoonlijke staties van Jonaske als inspiratiebron.

De kracht van religie en relieken

Sinds een jaar is Jonaske bezig aan een serie collages die te maken hebben met haar persoonlijke beleving met de kracht van religie en relieken. Het is haar persoonlijke verbeelding waarbij ze een brug slaat tussen alle mogelijke religies: katholicisme, protestantisme, hindoeïsme, boeddhisme en geen religie. Religie en relieken zijn van alle tijden en plaatsen. Tijdens haar reizen in Nepal, waar ze ook als vrijwilligster werkt voor de Tilburgse stichting Medora, wordt de scope op de beleving alleen maar breder. Haar collage project heeft van het begin af aan als werktitel de naam ‘blauwdruk’ meegekregen. Wat krijg je mee als bagage, wat is het materiaal waarmee je werkt als mens op je eigen levenspad.

Van collages naar persoonlijke staties

De eerste acht collages zijn getoond tijdens de Kunstschouw 2019 op Schouwen Duiveland. Daar riepen ze veel reacties op en sprak de gelaagdheid van de werken en de sterke verbeelding menigeen aan. De serie riep het beeld van persoonlijke staties op. Dat heeft gemaakt dat Jonaske besloten heeft om de serie te vervolmaken tot veertien beelden en een vijftiende slotstuk. Jonaske verbeeldt in de serie niet de lijdensweg van Jezus, dat is ook niet wat zij ambieert. Zij verbeeldt de ervaring met religie, haar eigen ervaringen en dat wat zij om zich heen hoort en meemaakt.

Tijdens de Kunstschouw 2019 kwam Jonaske ook in gesprek met Maria van Ewijk, ook een Tilburgse kunstenares. Zij heeft Jonaske voorgesteld aan de eigenaars van galerie Kunstig. En zo werd de wens om alle staties op één plek te mogen exposeren in heel korte tijd werkelijkheid.

Naast haar statie-collages exposeert Jonaske ook een serie foto’s die op bijzondere wijze afgedrukt zijn. Het is een serie foto’s geschoten in Patagonië over berm-monumenten die daar als persoonlijke relieken een functie hebben gekregen.

Galerie Kunstig

De eigenaars van deze galerie aan Noordstraat 113 in Tilburg, Jan en Marianne van der Heijden, waren meteen enthousiast over het werk van Jonaske en haar wens om de vijftien staties te exposeren samen met haar serie foto’s van berm-monumenten uit Patagonië. Zij genieten iedere keer weer van het plezier van het ontstaan van de om-tovering van hun galerieruimte. Tevens dragen zij door hun exposities bij aan een creatief en steeds wisselend straatbeeld.

Contactgegevens

Galerie Kunstig

Noordstraat 113

5043 EH Tilburg

013 5446443

De galerie hanteert geen vaste openingstijden maar is vaak open en in principe altijd bereikbaar om de expositie te bezoeken. In de etalage staat vermeld hoe de galerie en/of Jonaske de Ruiter bereikbaar zijn om een afspraak te maken.

Jonaske is aanwezig op de vrijdag 13 september, zondag 15 september en zaterdag 21 september van 14.00 - 17.00 uur. Uiteraard is galerie Kunstig ook geopend tijdens de laatste Dwalerij van dit jaar, op zondag 29 september.

De actuele tijden worden op deze website bekend gemaakt.