• Nieuwe Pakjes Kunst gemaakt

  30 oktober 2019

  De afgelopen tijd heb ik een aantal series nieuwe Pakjes Kunst gemaakt!

  Voor de November actie 2019: Kunstenaars in een rij! Gedurende een week kun je een Pakje Kunst van je favoriete kunstenaar trekken. De automaat staat bij Gianotten Mutsaers in het centrum van Tilburg. Actuele informatie hierover is te vinden op de FaceBook pagina van Pakje Kunst Tilburg.

  Pakjes kunst voor kunstenaar in een rij, november 2019

  Pakjes Kunst voor de reguliere automaten

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | 132 keer bekeken

 • Textiel Plus Festival 2019 daagde mij en en nodigt mij nu uit

  14 oktober 2019

  "Op basis van je inzending voor de Textiel Plus Wedstrijd heeft de selectiecommissie onder andere jouw website bezocht, en je werk is in de smaak gevallen. Wij zouden daarom tijdens het Textiel Plus Festival graag meer werk van jouw hand willen laten zien en je willen uitnodigen om een solo-expositie in te richten. Deze uitnodiging is uiteraard geen garantie voor het winnen van de wedstrijd met het door jou daarvoor ingestuurde werk."

  Op het moment dat ik dit bericht las afgelopen vrijdag in mijn mail liep ik toch echt even naast mijn schoenen. En nu ben ik er nog trots op. Ook al win ik die prijs niet ik heb toch al gewonnen! 

  Inmiddels is bekend dat van de 133 inzendingen voor de kunstwedstrijd er 78 geselecteerd zijn. Waaronder dus ook mijn werk en een uitnodiging voor een solo expositie. De bekendmaking van de juryprijs is op donderdag 14 november om 14.00 uur. 

  Het programma van het Textiel Plus Festival 2019 is te bekijken op de site van textielplusfestival

  Lees meer >> | 0 Reacties | 117 keer bekeken

 • Persbericht opening expositie Ambivalent in galerie Kunstig te Tilburg

  31 juli 2019

  uitnodiging opening expositie Ambivalent van Jonaske

  Persbericht Galerie Kunstig

  In september 2019 exposeert Jonaske de Ruiter met collages en foto’s in Galerie Kunstig aan de Noordstraat 113 te Tilburg.

  De opening van deze expositie ‘Ambivalent’  is op zondag 1 september om 15.00 uur in aanwezigheid van Jonaske. De opening wordt verricht door Maria van Ewijk, beeldend kunstenares, en Wietse Hummel, dichter en voormalig stadsdichter van Harderwijk. Wietse Hummel heeft een serie nieuwe gedichten gemaakt met de persoonlijke staties van Jonaske als inspiratiebron.

  De kracht van religie en relieken

  Sinds een jaar is Jonaske bezig aan een serie collages die te maken hebben met haar persoonlijke beleving met de kracht van religie en relieken. Het is haar persoonlijke verbeelding waarbij ze een brug slaat tussen alle mogelijke religies: katholicisme, protestantisme, hindoeïsme, boeddhisme en geen religie. Religie en relieken zijn van alle tijden en plaatsen. Tijdens haar reizen in Nepal, waar ze ook als vrijwilligster werkt voor de Tilburgse stichting Medora, wordt de scope op de beleving alleen maar breder. Haar collage project heeft van het begin af aan als werktitel de naam ‘blauwdruk’ meegekregen. Wat krijg je mee als bagage, wat is het materiaal waarmee je werkt als mens op je eigen levenspad.

  Van collages naar persoonlijke staties

  De eerste acht collages zijn getoond tijdens de Kunstschouw 2019 op Schouwen Duiveland. Daar riepen ze veel reacties op en sprak de gelaagdheid van de werken en de sterke verbeelding menigeen aan. De serie riep het beeld van persoonlijke staties op. Dat heeft gemaakt dat Jonaske besloten heeft om de serie te vervolmaken tot veertien beelden en een vijftiende slotstuk. Jonaske verbeeldt in de serie niet de lijdensweg van Jezus, dat is ook niet wat zij ambieert. Zij verbeeldt de ervaring met religie, haar eigen ervaringen en dat wat zij om zich heen hoort en meemaakt.

  Tijdens de Kunstschouw 2019 kwam Jonaske ook in gesprek met Maria van Ewijk, ook een Tilburgse kunstenares. Zij heeft Jonaske voorgesteld aan de eigenaars van galerie Kunstig. En zo werd de wens om alle staties op één plek te mogen exposeren in heel korte tijd werkelijkheid.

  Naast haar statie-collages exposeert Jonaske ook een serie foto’s die op bijzondere wijze afgedrukt zijn. Het is een serie foto’s geschoten in Patagonië over berm-monumenten die daar als persoonlijke relieken een functie hebben gekregen.

  Galerie Kunstig

  De eigenaars van deze galerie aan Noordstraat 113 in Tilburg, Jan en Marianne van der Heijden, waren meteen enthousiast over het werk van Jonaske en haar wens om de vijftien staties te exposeren samen met haar serie foto’s van berm-monumenten uit Patagonië. Zij genieten iedere keer weer van het plezier van het ontstaan van de om-tovering van hun galerieruimte. Tevens dragen zij door hun exposities bij aan een creatief en steeds wisselend straatbeeld.

  Contactgegevens

  Galerie Kunstig

  Noordstraat 113

  5043 EH Tilburg

  013 5446443

  De galerie hanteert geen vaste openingstijden maar is vaak open en in principe altijd bereikbaar om de expositie te bezoeken. In de etalage staat vermeld hoe de galerie en/of...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 309 keer bekeken

 • Cyanotypie

  23 juli 2019

  Vandaag heb ik sinds lange tijd weer cyanotypie afdrukken gemaakt. Het prachtige zonnige weer van vandaag is daar in ieder geval wèl heel goed voor. Nu bleef ik zelf in de schaduw van het zonnescherm omdat 34 graden toch wel wat heet is om in te verblijven.

  Ik geniet van het proces van de cyanotypie, het veranderen van de kleuren en het verschijnen van het beeld in een bijzonder soort blauw.

  Er liggen nu een paar mooie afdrukken op stof en dat nodigt uit om te beslissen hoe ik die verder ga bewerken. Of liever, mijzelf een beetje kennende, het zal wel in een creatieve opwelling gebeuren... Maar nu nog even niet.

  proces cyanotypie

  Lees meer >> | 0 Reacties | 134 keer bekeken

 • Tilburg vierkant

  4 juli 2019

  Zelfs als ik doelgericht door de Spoorzone in Tilburg loop met de camera in de hand dan wordt het een speurtocht naar beelden.

  Gisteren, woensdag 4 uli 2019 schoot ik deze beelden:

   

  Een wereld, eigen en klein, in de grote wereld.

  Geen bewoner of gast aan tafel te signaleren.

  Een stilleven rest.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 146 keer bekeken

 • Meneer Visser kijkt naar mijn Pakje Kunst

  16 maart 2019

  klik hier >   Meneer Visser kijkt naar kunst deel 9

   

  Veel kijkplezier!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 239 keer bekeken

 • Geselecteerd voor de Masterclass 'Museum als Inspiratiebron'

  8 maart 2019

  Trots!!! Met een paar uitroeptekens. Ik loop heel even, vanavond, voor de realiteit weer gewoon het leven van alle dag leeft, héél even naast mijn schoenen van trots! Ik ben namelijk geselecteerd om deel te nemen aan het project "Heden en verleden, Museum als inspiratiebron" in museum de Lakenhal. Dat is een mooi glas bubbels waard (voor de foto naast de schoenen)
  Ik citeer de website-tekst:

  "Een droom die uitkomt, jouw werk in een van de vier grote musea van Leiden tijdens het Textiel Festival 13 t/m 16 mei 2020.
  Dat kan als jij je inschrijft als deelnemer voor het project “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron” dat het STIDOC organiseert in samenwerking met vier Leidse musea: Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, Hortus botanicus en Rijksmuseum Boerhaave.

  Dit project is bedoeld voor de gevorderde textielbeoefenaar. Het start in het voorjaar van 2019 en loopt door tot het Textiel Festival in 2020. Het project wordt begeleid door: Joost Post, Eline Achterhuis, Resi van der Ploeg en Hetty Arens. De collectie van het museum wordt de inspiratiebron voor jouw werk. Je wordt begeleid door een kunstenaar/docent die samen met jou op zoek gaat naar een persoonlijke verwerking van een inspiratiebron uit de collectie van het museum. Jij gebruikt een kunstvoorwerp uit het verleden als inspiratiebron in je eigen tijd, je eigen vormgeving, je eigen stijl.
  De vier kunstenaars begeleiden een groep van 15 deelnemers. Er vinden vier dag bijeenkomsten plaats in het museum."

  https://www.textielfestival.nl/museum-masterclass/

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 206 keer bekeken

 • Een review in het Italiaans uit 2009

  18 februari 2019

  Bij het opschonen en opruimen van mijn bestanden kwam ik deze review weer tegen. Het lijkt zo lang geleden dat ik naar Ferrara reed. En dat is het ook ...

  Lees meer >> | 0 Reacties | 227 keer bekeken

 • herinnering: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

  18 februari 2019

  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

  In de tijd van het lege blad loop ik op een egel af. Zijn snuit verschijnt in zwarte penstreken op het papier. Een lampenkap in het bos steekt zijn licht op, beschijnt het kleine diertje en doet de stekels veranderen in haren. Zwart als git en schaduwen bruin als omber. Ik koester mij in de schaduw. Het bruine niets van een gezicht voor ogen. Vage contouren laten een zweem van een glimlach zien.

  De streken gaan verder, het denken voorbij. Voorbij de taal van de echte wereld? Het beeld vervaagt en vervolgt haar weg. Bloemen groeien en verdwijnen weer en toch blijven ze achter. Intens oranje oplichtend ontstaat een patroon, los en zwierig. Diep zwart dwingt een ruit in vorm, nauwkeurig en precies. De mensenhand gestuurd door de pen, het penseel. In de tijd van het lege blad bestijg ik mijn fantasie. Niet beteugeld door regels en wetten van hoe het hoort. Wat hoort een penseel? Streken geel en groen ruiken aan een transparant wit en luisteren naar contouren. Vormen in roze verdringen het groen en proberen mij te verleiden. Standvastig blijf ik staan en mijn penseel laat de verf vloeien. Ik denk te weten hoe een boom gestalte krijgt. Ik denk te weten hoe de stam groeit en ieder jaar dikker wordt. Ik denk te weten hoe de egel zich koestert in mijn gedachten over de stam.

  Mijn penseel weet het beter, denkt niet te weten. Of weet mijn hand en denkt de inkt? Mijn gedachten gaan uit naar de boom en naar de kruin in diverse varianten. Ervaringen van een tekening op het blad. Het weet, ik ben argeloos in de ontmoeting met mijn eigen tekening. De mensen groeien als wezens. Ik weet hoe ze eruit zien en teken ze. Ik zie ze en dat bepaalt mijn gedachtelijn in kleur. Ieder mens wordt anders en groeit. Ik kies voor het patroon, gestreept en rinkelend. In oranje word ik wakker met jou. Ik communiceer met je als mens. Kwaak. Leven of theater? De egel kamt zijn haren en telefoneert met een kikker. En ik ben mens. In mij groeit weer een mens en nog één en nog één.

  In de tijd van het gevulde blad deel ik mijn ervaringen en ga verder in mijn vlucht. 1000 woorden van gekwaak verschijnen in hokjes van wit en zwart. 1000 woorden van gekwaak verlevendigen mijn fantasie. 1000 woorden van gekwaak laten een zwaan tot leven komen, vullen mijn kledingkast en laten het blauw in de verte verdwijnen. De hond waakt over de stilte die achterblijft. Laat zijn sporen na en steekt het licht aan van mijn haren. Het glanzende zwart van honderd dagelijkse streken. De kam strijdt met het penseel om aandacht. Ik kijk ze aan, kijk in de ogen en huiver. Huiver van de gedachte aan nog meer woorden.

  De zwart witte kleur van het niets heeft haar balans gevonden in iets. 500 woorden zijn genoeg om mijn gedachten over deze expositie te verwoorden.

   

  Jonaske de Ruiter, 3 juni 2006

  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden is geschreven voor de opening van een expositie van Ria Nijenhuis-Tijhuis en Hanna van Doornum in de galerie van Leonardo da Vinci te Ermelo.

  De afbeelding op deze pagina is een detailfoto van een werk van Jonaske

  Lees meer >> | 0 Reacties | 220 keer bekeken

 • Special Inspiratieworkshop nieuwe inzichten The Artist's Way van Julia Cameron

  22 januari 2019

  Special Inspiratieworkshop!

  Update maart 2019: Omdat de workshop een groot succes was geef ik deze opnieuw op zaterdag 29 juni 2019! Je kunt je dus voor deze workshop inschrijven.

  Op zaterdag 29 juni 2019 organiseer ik opnieuw een inspiratieworkshop omdat ik heel erg graag mijn ervaringen met de training The Artist's Way door Julia Cameron zelf wil overdragen. Ik verwacht nieuwe inzichten te horen en opdrachten te krijgen en zelf ook uit te voeren tijdens deze training.

  Ik keek erg uit naar het weekend van 26 en 27 januari 2019. Uiteraard omdat ik het een bijzonder moment vind om Julia Cameron zelf aan het werk te zien. Ze is al op leeftijd maar is nog uiterst vitaal als ik de berichten lees. Ik ben ook gemotiveerd haar training mee te doen omdat ik het zo mooi vind om mijn nieuwe kennis daarna weer te delen met anderen en in te zetten in mijn eigen trainingen The Artist's Way.

  Mijn kennis delen met anderen die òòk geïnspireerd en geraakt zijn door de kracht van The Artist's Way, die de training zelf al gedaan hebben maar die niet in de gelegenheid zijn om naar Nijmegen te reizen het aankomend weekend, voor hen organiseeer ik deze Special Inspiratieworkshop.

  De reis die je start als je met The Artist's Way start is een boeiende reis, vol met ervaringen, creatieve processen, hobbels en bobbels. Het is vooral ook een helend proces, het weer terugvinden van de dingen waar je blij van wordt. Of dat nu tekenen, schilderen, schrijven, filmen, koken, naaien, tuinieren of fotograferen is. Door in het proces te -durven- zijn ben je in staat om - de vermeende kwaliteit- het eindproduct los te laten. 

  Julia Cameron droeg voor en vertelde verhalen uit eigen ervaringen en ontmoetingen. Ze bood ons ook interactieve oefeningen, korte schrijfopdrachten en het interviewen van elkaar.

  Zaterdag 29 juni 2019: special inspiratieworkshop de nieuwe inzichten van Julia Cameron

  Tijd: 11.00 - 17.00 uur
  Kosten: € 75,- incl. BTW

  Inbegrepen in de kosten zijn de benodigde materialen, koffie, thee en iets lekkers en een lichte lunch. Tevens ontvang je in de week na de workshop een extra inspiratiemail.

  Aanmelden kan door het sturen van een mail naar jonaske@jonaske.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | 248 keer bekeken

 • Meer blogs >>